Boții învață să vorbească între ei într-un limbaj propriu
Mulți cercetători lucrează la construirea unor mașinării care pot duce la bun sfârșit o conversație. Acesta este și cazul lui Igor Mordatch care lucrează cu sistemele de inteligență artificială pentru a da naștere unui limbaj.
Acesta a dezvoltat tehnologia treptat. La început a învățat roboții să se miște asemănător omului, o provocare îndeajuns de mare și care pune bazele dezvoltării unei tehnologii mai performante, conform Wired.
Drept dovadă, inginerul lucrează în prezent la un laborator de inteligență artificială creat de Elon Musk și de Sam Altman. Aici, Mordatch explorează o nouă cale prin care mașinăriile să poată comunica cât mai eficient atât cu oamenii, cât și între ele. Cu acest scop în minte, acesta construiește lumi virtuale în care boții învață, din necesitate, să-și creeze propriul limbaj.
Momentan Mordach și colaboratorii săi au creat o lume în care roboții trebuie să realizeze anumite sarcini, precum să se miște într-un anumit punct. Lumea creată este destul de simplistă și le permite boților să-și creeze propriul limbaj pentru a colabora, ajutându-se reciproc să ducă la îndeplinire sarcinile impuse.
Echipa de cercetători s-a folosit de o tehnică numită învățare prin repetiție. Pe baza acesteia roboții sunt determinați să realizeze o serie de sarcini pe care le pot duce la îndeplinire cel mai rapid și cel mai simplu dacă cooperează, iar cercetătorii le-au oferit recompense la final. În acest fel, boții au învățat că prin colaborare, prin încercare și eroare, memorând simbolurile, cuvintele și semnalele, au putut duce la îndeplinire ceea ce li s-a impus. Spre exemplu, dacă un agent își dă seama că ar fi putut realiza o sarcină mai bine dacă cel de-al doilea agent ar fi trimis o informație diferită, acesta îi poate comunica acest lucru.
Practic, boții se întreabă constant ce pot face pentru a obține cea mai mare recompensă comună la final. În plus, odată ce s-au aflat în fața unor provocări din ce în ce mai grele, limbajul lor a devenit mai complex și au putut crea propoziții formate din mai multe cuvinte. În timp ce limbajul lor continuă să se dezvolte, cercetătorii speră să construiască un bot capabil să traducă informațiile pe care aceștia și le transmit unii altora.